Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic de Barcelona

La meva foto
PLATJA D'ARO, BAIX EMPORDÀ
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic de Barcelona . Publicació en revistes nacionals i internacionals de Psiquiatria i congressista tant en Congressos nacionals com internacionals. Premi Pascual Prats de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Girona l'any 1979. Metge adjunt de Psiquiatria en el IAS- Centre de Salut mental del Baix Empordà

11 de setembre 2022

Xavier Faura
                
PSICOFARMACS O PSICOTERÀPIA


Aquest és un dubte molt freqüent en els pacients amb símptomes psicopatològics.

Intentarem donar uns bons consells :

Els psicofarmacs i les psicoteràpies no són mútuament excloents; al contrari, doncs, l'experiència demostra que es complementen mútuament.

Hi ha trastorns psíquics la primera indicació dels quals serà l'administració d'un o més d'un fàrmac l'eficàcia dels quals estigui perfectament contrastada.

Sempre és molt recomanable informar el pacient, de manera intel·ligible, sobre el mateix, de les seves característiques i els objectius que amb aquesta medicació volem assolir.

Cal desmitificar falses creences sobre els psicofarmacs, la qual cosa ajudarà a un millor compliment terapèuti, però també és aco
nsellable fer un abordatge a través de la psicoteràpia més adequada a cada cas, que sempre redundarà en una evolució més satisfactòria.

El psiquiatre i el psicòleg treballen en equip; i això és aconsellable.

També es pot donar el cas que la psicoteràpia sigui la principal eina a emprar. En aquesta situació, gens infreqüent, nombrosos estudis comproven que un psicofarmac adequat afavoreix un millor compliment de la teràpia.


Per tant,a la pregunta:   psicòleg o psiquiatre... psiquiatre o psicòleg.?


ELS DOS PROFESSIONALS COHESIONATS ACONSEGUEIXEN ELS MILLORS RESULTATS.

CURRICULUM